Határtalanul! 2014
(HAT-14-03-0033)

2015-01-20

Határtalanul! 2014
(HAT-14-03-0033)

2014. november 5- 9.

 

Iskolánk 10.d osztálya a Határtalanul program keretében 2014. november 5-9. között Csíkszeredában tartózkodott. A Márton Áron Gimnázium X. B osztályával közös programok sokaságán vett részt az osztály.

Az első nap hosszú, több, mint 10 órás utazással telt. Segesvár és Fehéregyháza között, már alkonyatkor megkoszorúztuk Petőfi Sándor emlékművét. Este 9 óra tájban érkeztünk Csíkszeredába, ahol testvérosztályunk műsorral és vacsorával várt bennünket.

Az 2. napon Csíkszereda nevezetességeit tekintettük meg: a Petőfi utcát, a Mikó várat a kiállítással, majd „elzarándokoltunk” a csíksomlyói kegytemplomhoz, ahol a házfőnök atya a templom mellett megmutatta a kolostort, valamint az altemplomban a szerzetesek kriptáit.

A következő napon a Gyimesekbe indultunk. Útközben megálltunk az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnáziumnál, s élvezettel hallgattuk az alapító Berszán Lajos atya előadását. A gyimesbükki ezeréves határ és a Rákóczi-vár megtekintését követően Gyimesközéplokról szekerekkel Borospatakára mentünk, s megismerkedtünk az ottani skanzenben a gyimesi csángók mindennapjaival.

A negyedik nap programja Gyergyószentmiklós, valamint a Gyilkos tó és a Békás-szoros megtekintése volt.  Orbán Zsolt tanár úr beavatott bennünket a székelység történetébe, beszélt az erdélyi örményekről.

Az 5. nap a hazautazás napja volt. Út közben megálltunk a korondi forgatagban, s rövid pihenőket tartva, este 8 óra körül Szolnokra érkeztünk.

Somogyi Tamás
projektvezető

 

#Határtalanul