Határtalanul! 2016.
(HAT-16-03-0019)

2017-03-15

 

Határtalanul! 2016
(HAT-16-03-0019)
2017. február 21-25.

A „Határtalanul!” program 2017-ben harmadszor tette lehetővé, hogy testvérosztályunk a Márton Áron Főgimnázium XII.B  osztálya Szolnokra és környékére látogasson.

Csíkszeredáról a télből a tavaszba 2017. február 21-én érkeztek Szolnokra. Örömteli volt látni, hogy ők is ismerősként tekintenek a városra, illetve iskolánkra.

A következő napon (február 22-én) délelőtt a nemrég megnyílt RepTárt „vettünk birtokunkba”. A RepTár, Szolnok város repülőmúzeuma, egyedülálló repüléstörténeti kiállítóhely Kelet-Európában. A múzeum több mint 4 500 m2 fedett kiállítóterével, és mintegy 60 000 m2 alapterületével már mérete okán is figyelemre tarthat számot. A múzeum több, mint egy nagy repülőgép emlékpark. Az itt található nyugdíjazott és restaurált gépek mellett ugyanis megannyi interaktív eszköz kínál különleges élményt a látogatóknak. A RepTár nem csak kiállítóhely, de élményeket és szórakozást kínáló tematikus park is, amely a repülés szerelmesei mellett remek kikapcsolódást kínál családoknak, baráti társaságoknak. A RepTárban elhelyezett gyűjteményt a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakembereinek segítségével állították össze. A kiállított tárgyak között muzeális értékű hadirepülőgépek, helikopterek, haditechnikai eszközök éppúgy megtalálhatók, mint a hajtóműmodellek, és a hazai repüléstörténet egyéb relikviái. A nemzetközileg is jegyzett katonai repülőgép gyűjtemény, melyet eddig a Szolnoki Repüléstörténeti Kiállítóhelyen látogathatott a közönség, új darabokkal kiegészülve költözött a RepTárba. A gyűjtemény nem csak kibővült és méltó elhelyezést kapott, de az átköltöztetéssel egész évben látogathatóvá vált. A kalandpálya, a 4D mozi, repülőgép szimulátorok, étterem, kávézó és ajándékbolt meglátogatásával gyorsan eltelt az idő.

Délután a hagyományos sportprogramra került a sor.

A csütörtököt Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrumban töltöttük.  3D-s mozival indult a program. A vetítőfelület térbeni elhelyezésével a 3D-s ismeretterjesztő film ezen technikai megoldásokkal olyan élményszerű elemeket produkált, hogy a nézők úgy érezhetik, hogy részesei a vetítővásznon történő eseményeknek. Az Ökocentrum központi épülete a Látogatóközpont, mely 2.600 m2-en, 4 szinten nyújtja szolgáltatásait a látogatóknak. A Látogatóközpont fő attrakciója a 600.000 l össztérfogatú édesvízi akvárium, amely az épület pinceszintjén kerül kialakításra, hazánk és a térség jellegzetes vízi és vízparti életközösségeinek bemutatására. A több mint 40-féle hazai hal mellett, közel 15 kétéltű- és hüllőfaj garantálja a bőséges látnivalót. A délutáni látvány vidraetetésután indultunk haza.

Pénteken került sor a debreceni programra. A Déri Múzeumban a „A csillagos ég lakói”, a  Szamuráj udvarház, a fegyvertörténeti tárlat, a Régi Képtár, a mézeskalácsosság és megannyi állandó kiállítás lenyűgöző volt.A Munkácsy-trilógia kissé csalódás volt, mert csak két kép volt látható.

„Én az emberi alakban megjelent Istent akartam ábrázolni.” 

Így vallott műveiről az alkotó, akinek a múzeum talán legnépszerűbb kiállítóterében, a Munkácsy Teremben láthatók Krisztus szenvedéstörténetét feldolgozó, monumentális méretű alkotásai. A festmények Krisztus és vádlói konfliktusát, végkifejletként pedig az ige beteljesedését, Krisztus kereszthalálát jelenítik meg. A művek közös bemutatásának különlegessége, hogy maga Munkácsy sem látta együtt a három, bibliai témát feldolgozó festményét. A Jézus életét megörökítő sorozat darabjai első alkalommal 1995. augusztus 25-én, a Déri Múzeumban voltak láthatók együtt. 
A három képből a megnyitó napján csak kettő látható. Az Ecce Homo 1930-tól látható a Munkácsy Teremben, míg a Krisztus Pilátus előtt 2015 májusától tekinthető meg újra Debrecenben. A Golgota tulajdonosa viszont augusztus végén akként rendelkezett, hogy a műalkotás sorsának végső rendezéséig megtiltja a festmény további bemutatását és meghatalmazottja a művet eltakarja. Ezt a döntést a Déri Múzeum tiszteletben tartja.

A Nagyerdőn az egyetem megtekintésével fejeződött be a nap programja.

Február 25-én reggel hazaindultak, helyi idő szerint este 7 óra körül érkeztek Csíkszeredába.

Somogyi Tamás
projektvezető

#Határtalanul!