Határtalanul! 2017
(HAT-17-03-2017-00024)

2017-12-01

Az első napunk, a hétfő, lényegében az utazással telt. Fél hétkor indultunk Szolnokról és kisebb-nagyobb megállókkal – ottani idő szerint – nagyjából este hétre értünk oda. Rögtön a Márton Áron Gimnáziumhoz mentünk, ahol az erdélyi diákok pizzával és üdítővel vártak, továbbá készítettek nekünk egy műsort is. Pár szóban elmondták Csíkszereda és a gimnáziumuk történetét és érdekességeit, ezután körbevezettek minket az iskolában. Az épület gyönyörű, mind kívülről, mind belülről. Nagyjából egy órát töltöttünk az iskolában, azután elfoglaltuk a szállást.

A megérkezés utáni első teljes napunkat a kitűnő reggeli után egy sétával folytattuk. Nagyjából 20 perces gyaloglás után megérkeztünk a Mikó várhoz. Bár a reggeli köd elmosta a fizikai határait monumentalitása mindenkit lenyűgözött. A vár múzeumjaiban megtekinthettük egy helytörténeti kiállítást, aminek a végén az osztály többsége beöltözött katonai egyenruhába. A helytörténeti kiállítás után egy interaktív hagyományőrző és egy kulturális tárlatot néztünk meg. Többünket megragadott az alkotási vágy, ki-ki fotózott, rajzolt esetleg énekelt a saját tehetsége szerint.

Az ebéd elfogyasztása után ismét séta következett. Most a város másik felét jártuk be, most már a testvérosztály-társainkkal. Szerencsére kedvező volt az időjárás és szinte melegünk volt sétálni. Átsétáltunk Csíksomlyóba. Megnéztük a méltán híres kegytemplomot, meghallgattuk a történetét és még a pünkösdi búcsúról is nyerhettünk egy kis betekintést. Ezután a csapat (a jó időre való tekintettel) felment a közeli hegyre. Mint később kiderült az itt csak „hegyecskének” számít. A bátrabbak a meredekebb úton, a stációnál mászta meg a magaslatot, míg volt, aki a hosszabb úton került. A Nyeregben élveztük a csodálatos kilátást, örültünk egymásnak. Megvalósult a program valódi lényege, elmosódtak azok a földi határok amiken nem tudunk változtatni és megerősödött a szellemi és kulturális kapcsolat, ami a mai napig összeköt minket.

A vacsora után egy közös fakultatív sétát tehettünk a városban. És egy egyedi éjszakai városnézésben lehetett részünk.

Szerdán reggeli után buszra szálltunk és először Gyergyószentmiklósra indultunk. Ott egy rövid városnézés után megnéztük az örmény-templomot. Hihetetlenül szép, díszes a belseje és az előadás is nagyon érdekes és oldott hangulatú volt. Ezt követően a Békás-szoroshoz érkeztünk. Már az út közben is gyönyörű tájak között buszoztunk, de a szoros még csodálatosabb volt számomra. Gyalog jártuk be és egy gyors ajándékbolt látogatás is belefért az időnkbe. Ezután visszaindultunk a Gyilkos-tóhoz. Számomra ez tetszett a legjobban. Gyönyörű és megnyugtató volt a táj, a tó legendája pedig izgalmas. Itt megebédeltünk, majd visszaindultunk a szállásra. A vacsoránkat a Tosca étteremben fogyasztottuk el, az este további részében pedig szabadprogram volt.

A csütörtöki napon testvérosztályunk néhány tagja is elkísért minket. Az első programunk Tamási Áron műemlékének megtekintése volt Farkaslakán. Itt a csíkszeredai diákok ismertették a legfontosabb tudnivalókat az íróról néhány mondatban. Ezután Parajdra mentünk, ahol kb. 2 órát töltöttünk el a sóbánya felfedezésével. A bánya több részből tevődött össze, helyenként a sóbánya működéséről nézhettünk meg képeket, és korabeli szerszámokat, de voltak kávézók, és egy templom is odalent. Ebédet szintén Parajdon kaptunk, a Telegdy Ház étteremben, ahol a finom étel mellett a kézzel festett, népi mintás, fa alátétek is lenyűgöztek minket. Ezt követően továbbindultunk Korondra, ahol mindenki kedve szerint vásárolhatott, ugyanis árusokból nem volt hiány. A helyben készült fazekas termékektől kezdve, a házi lekvárokig minden megtalálható volt.

Pénteken, az utolsó napon indultunk haza. Reggeli után rögtön indultunk és leghamarabb Segesváron álltunk meg, ahol kaptunk szabadidőt a várban. Ki-ki kedvére tölthette el ezt a kb. másfél órát. Segesváron van Románia egyedüli olyan vára, amit laknak is, így rengeteg étteremmel, fogadóval, templommal és még egy iskolával is találkoztunk. Miután körbejártuk a várat, indultunk tovább. Ezután már csak pihenni álltunk meg benzinkutaknál.