Határtalanul! 2017 (HAT-17-03-2017-00026)

2018-04-30

 

Határtalanul! 2017
(HAT-17-03-00026)

2018. április 16 –20.

A Márton Áron Főgimnázium IX.B osztálya a Határtalanul! program keretében 2018. április 16–20. között magyarországi programokon vett részt a Verseghy Ferenc Gimnázium 10. a osztályának vendégeként.
Az első nap hosszú, több, mint 12 órás utazással telt. A gimnáziumba való érkezésük után testvérosztályunknak rövid műsort adtunk, amelyet egy mezőségi tánccal viszonoztak. Pizzavacsorával és üdítővel vendégeltük meg őket zárásként.

A második napi program a Rep-Tár Szolnoki Repülőmúzeumban kezdődött. Délután Szolnok  nevezetességeivel és történelmével ismerkedhettünk meg Kiss Krisztián idegenvezetésével. Többek között megtudtuk, hogy Kossuth miért haragudott meg a szolnokiakra.

A harmadik nap programja az,,Arany János Emlékév – Arany 200” keretében indult. 2017. március 2-án ünnepeljük Arany János születésének 200. évfordulóját. Ezt az esztendőt az Országgyűlés és a Magyar Tudományos Akadémia Arany János-emlékévnek nyilvánította, amelynek fővédnöke Lovász László, az MTA elnöke. A szabadságharc bukását követően egy ideig bujdosott, ám végül elkerülte a megtorlást, és Nagykőrösre költözött, ahol 1851 és 1860 között tanári állást tudott vállalni. Nagykőrösön eltöltött évek emlékeit tekintetük meg. Sajnos a múzeum még felújítás alatt állt így csak az előtt álló tanárok közé tudtunk beállni egy közös fotóra.  A program folytatásaként Kecskeméten a Cifra Palotában Képtárat és Katona József Múzeumot tekintettük meg.

Az épület legfőbb jellemzői: a homlokzati falsík színes majolika díszítése, melynél népművészeti motívumkincs dominál, a kétemeletes homlokzatnak a hullámvonalú lezárása, a díszes kiképzésű, magas tető. A mázas homlokzatdíszeket és a tetőcserepeket itt is – mint a Városházánál is – a Zsolnai Porcelángyár készítette.

A negyedik nap volt a leghosszabb. Szentendre csodálatos óvárosában történő sétánkkal kezdődött majd Esztergom nevezetességeivel folytatódott. A Macskalépcsőn lesétálva a Mária Valéria hídon ért véget a magyarországi program.

Április 20-a a hazautazás napja volt. Rövid pihenőket tartva, este érkeztek haza Csíkszeredába a diákok kísérő tanáraikkal, Orbán Zsolttal, Ráduly Margittal, Kolozsváry Katalinnal.

Somogyi Tamás
projektvezető

 

#Határtalanul