Határtalanul! 2018 (HAT-18-02-0024)

2018-11-29

Határtalanul program a Verseghyben
2018.10.01.-10.05.
Testvérosztályunk fogadása

Hétfőn, késő délután tizenhét óra körül érkeztek meg Erdélyből a testvérosztályunk tagjai és kísérő tanáraik.
(Márton Áron Főgimnázium-Csíkszereda-Erdély-Románia)

Az iskolánk könyvtárában köszöntöttük őket egy kedves műsorral, melyben Szolnokról, az iskolánkról és az osztályunkról tudhattak meg pár információt. Emellett még egy ének-, és fuvolaprodukciót és egy néptánc előadást láthattak, melyet szintén osztályunk tagjai adtak elő. Ők sem hagytak minket élmény és bemutatkozás nélkül, hiszen egy népdalcsokrot énekeltek el nekünk és még apró ajándékkal (csokival és hűtőmágnessel) is kedveskedtek nekünk. Természetesen mi is ajándékoztunk nekik „Verseghy”-s feliratú magyar zászló színű karkötőket. Mivel gondoltuk, hogy biztosan éhesek a sok utazás után, pizzával és különböző üdítőkkel kínáltuk őket, melyeket közösen fogyasztottunk el. Ekkor lehetőségünk volt beszélgetni, megismerkedni és elvegyülni velük. Bár az idő arra nem volt elég, hogy mindenkivel mélyebb beszélgetést folytassunk, sok érdekeset meséltek. Véleményem szerint jó hangulatban telt el az este és tökéletes kezdése volt az itt töltött hetüknek.  2018. október 2-án osztályunk kiválasztott tagjai kiránduláson vettek részt az erdélyi testvérosztályunkkal. Mindenki izgatottan várta a megismerkedést és a közös kirándulást.

Október másodikán reggel egy kis késéssel indultunk, de a hosszú út után végül Ópusztaszerre érkeztünk, ahol megnéztük a Feszty-körképet. A festmény megtekintése után két csoportra oszlottunk szét. A mi csoportunknak egy jurtába kellett mennie. Egy hölgy mesélte el nekünk, hogy honfoglaló őseink miként élték mindennapjaikat és miként vadásztak. Számos eszközt és fegyvert is megtekinthettünk és lehetőséget kaptunk a ruházat felpróbálására. A program után ismét buszra szálltunk, majd Szeged felé vettük utunkat. Megérkezve megcsodáltuk a dinoszaurusz kiállításból azokat a hatalmas, mozgó lényeket, amelyek ki voltak állítva a téren és alkalmat kaptunk, hogy fényképezkedhessünk velük. Ezután elmentünk a szegedi Dómhoz, amelyben megnéztük Klebelsberg Kuno sírját. Ezek után kaptunk némi szabadidőt, hogy szétnézhessünk Szeged központjában. A legtöbben McDonald’sba vagy vásárolni mentek. A nap végén elmentünk vacsorázni a Halászcsárdába, ahol halászlét vagy rántott húst ettünk. Az étel finom volt, mindenkinek nagyon ízlett. Vacsora után pedig hazaindultunk.

Gyorsan eltelt a nap a jó programokkal együtt és nagyon jól éreztük magunkat. Sikerült összebarátkozni a másik osztály tanulóival és mindannyian várjuk már, hogy áprilisban ismét találkozzunk!

Október 3-án, szerdán, a csíkszeredai diákokkal Nagykőrösre mentünk, ahol megtekintettük Arany János szobrát és tettünk pár említést az életéről és munkásságáról. Ezt követően Kecskemétre indultunk, ahol először megnéztük a Cifrapalotát, majd a szabadon eltöltött idő után a városközpontnál meghallgattuk 11 órakor játszódó különleges harangszót. Utána elmentünk egy áruházba, hogy vendégeink be tudjanak vásárolni maguknak, majd egy étteremben közösen megebédeltünk két jóízű fogás keretében. Ez után Szolnokra utaztunk és bementünk a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumba, ahol egy hatalmas, mintegy 60 000 m2 alapterületű helyen tekinthettünk meg Szolnok városának repülőgép gyűjteményét. Végül pedig bementünk a McDonald’s-ba, ahol a nap végén elfogyasztottuk a választott menüket és a beszélgetések alatt jobban megismerhettük egymást. Összességében nagyon jól telt ez a nap, hangulatos volt, és ami a legfontosabb, hogy új ismeretségekre, barátokra tehettünk szert.

Október 4- én a napunk kellemesen indult. Reggel 8-ra kellett az iskola elé érni. Ezután tanári kísérettel indultunk el a Tiszaligetbe. Ott várt minket a busz és benne a testvérosztályunk.

Az első megállónk a kenderesi Horthy-kastély volt. Ott az udvaron meghallgattuk - az idegenvezető-tanárunk által elmesélt – Horthy Miklós életrajzát. A kastély nagy részét mezőgazdasági középiskolává alakították és mivel nyílt nap volt, szétnéztünk egy kicsit és megnéztünk egy lovasbemutatót.

Ezután következő célunk a poroszlói ÖKO-Centrum volt. Mikor megérkeztünk, kiosztotték a hidegcsomagjainkat is. Körbevezetettek minket és egy előadás keretében megismerhettük a Tisza élővilágát. Ezután volt szabad fél óránk, ahol szétnézhettünk a sétányon és (ami személyes kedvencem volt) kipróbáltuk a vízi játszóteret.

Délután kettőre mentünk a szihalmi Magyar-Tárházba. Először eltévedtünk egy apró félreértés miatt és egy tájház mellett lyukadtunk ki. Tényleges úticélunk egy interaktív kiállítás volt, ahol megismerhettük a határon túli magyar népviseletet, tárgyakat, foglalkozásokat.

Nagyjából délután 5 órakor értünk vissza a Verseghy-be. Este 6-kor kezdődött a búcsúest. Egy kis megvendégelés és egy szoros kosármérkőzés után átmentünk a tornaterembe. Az eredeti program egy közös táncház lett volna, helyette egy kisebb diszkóvá vált a terem.

Este 8 óra környékén búcsút vettünk a testvérosztálytól, mi pedig eltakarítottunk.

Nagyon jó kirándulás volt. Mindenki jól érezte magát és sikerült új barátságokat kötnünk. Már nagyon várjuk az áprilist, amikor ugyanis mi látogatunk el hozzájuk, Csíkszeredába.

2018.10.05- én korán reggel az iskolában a testvérosztályunk tagjai elbúcsúztak egymástól a közeli találkozás reményében. Megállapodtunk egymással abban, hogy e-mailen, Messengeren tartjuk a kapcsolatot.

Összeállította a 10.a osztály tanulóközössége

 

#Határtalanul