Határtalanul! 2018 (HAT-18-02-0035)

2018-11-29

2018.10.15-2018.10.19.

Hétfő reggel a korai órákban kezdtük meg utazásunkat Erdélybe, Hargita megyébe. A hosszú busz utat megszakítottuk egy nagyváradi megállóval. Megtekintettük a Püspöki Palotát, és bementünk a Püspöki Székesegyházba, mindkettő gyönyörűsége lenyűgöző volt. Ezt követően folytattuk utunkat és Csíkszeredára érve rögtön a Márton Áron Főgimnáziumba mentünk. A tavalyról megismert és megszeretett testvérosztályunk fogadott minket. Átadtuk egymásnak az ajándékokat és egy kis megvendégelésben is részünk volt. Ezt követően célba vettük a szállást.

Kedden délelőtt a Márton Áron Főgimnáziumban kezdtük programsorozatunkat, ahol az iskola igazgatója ismertette az iskola történetét, a diákok tanulmányi eredményeit. Utána egy újabb iskolát tekintettük meg, Gyimesbükkön. A magyar alapítású nyolcosztályos középiskola ballagási hagyományai nyűgöztek le minket leginkább, ugyanis a végzős diákok lóháton vonulnak végig a falun, népviseletbe öltözve. Ezt követően elfogyasztottuk ebédünket, majd célba vettük az ezeréves határt, ahol az egykori Magyar Királyság határkövei találhatóak. Napunk utolsó programjaként bobozni mentünk, ami nem csak izgalmas de  különösen szép is volt hisz gyönyörű táj vett minket körül a lesiklás alatt. 

A harmadik, szerdai napon, délelőtt Prázsmárra utaztunk, ahol megnéztük az erődtemplomot. A nap további programjai Brassóban voltak megszervezve. Egy finom ebéd után a Pilvax étteremben, városnézésen vettünk részt. Megcsodálhattuk a Fekete templomot, Brassó főterét, sétálhattunk Brassó régi utcáin, és egy - a főtéren található - ortodox templomba is bementünk. Mindezekről egy idegenvezető mondott sok érdekes információt. A brassói programok után indultunk a szállásunkra. Az előző két nappal ellentétben nem Csíkszeredára mentünk vissza, hanem egy Brassóhoz közeli kis településre, Négyfalura.

Csütörtöki napunkat a barcarozsnyói vár megtekintésével indítottuk. Ezen a napon a csíkszeredai testvérosztályunk is elkísért bennünket. A várban néhány órát töltöttünk, ahol a gyönyörű kilátás mellett számos lehetőség adódott ajándéktárgyak vásárlására. Ebéd után Brassóban libegőztünk. Szabadprogram keretében elmentünk a kilátóhoz a ’Brasov’ felirat mellé, ahonnan gyönyörű panoráma nyílt az egész városra. Innen egy egyórás túra vezetett vissza a városba a gyönyörű őszi erdőn keresztül. Ezt követően a tavaszi viszontlátásig búcsút mondtuk a testvérosztályunknak, amivel le is zártuk az aznapi programunkat.

Pénteken hazaindultunk Négyfaluról. Visszafelé is tettünk egy kisebb pihenőt, ezúttal Déva váránál. Az esti órákban értünk Szolnokra, amivel véget ért az öt napos utazásunk. 

Borsányi Fanni, Hargitai Dóra, Szécsi Virág Barbara 

 

 

#Határtalanul