Határtalanul! 2018
(HAT-18-02-0229)

2019-05-26

Határtalanul program

10.d
2019. május 13-17.

A Verseghy Ferenc Gimnázium 10. d osztálya a Határtalanul! program keretében 2019. május 13–17. között erdélyi programokon vett részt Márton Áron Főgimnázium X.B osztályának vendégeként.

Az első nap hosszú, több, mint 12 órás utazással telt. A gimnáziumba való érkezésük után testvérosztályunk és mi egy-egy rövid műsort adtunk. Pizzavacsorával és üdítővel vendégeltek meg minket, amelyet közösen fogyasztottunk el. A csíkszeredai Korona Panzióban volt az első két napi szállásunk.

A második nap kezdetén a csíkszentsimoni Csíki Sör Manufaktúrában ismerkedhettünk a sörfőzés helyi kultúrájával.  A nap hátralévő részét Gyimesekben töltöttük. Borospatakán található Gyimesi Skanzen Panziótól indulva traktoros ,,szekértúráztunk”. Felsétáltunk a történelmi határra, ahol még havat is láttunk . Az idő kissé hűvösre fordult így jólesett a szabadtéri szalonnasütés. Délután a Rákóczi-vár és a gyimesbükki vámház megtekintése után kipróbálhattuk a tavaly átadott bobpályát.

A harmadik napon délre fordultunk és szászvidékre értünk. Prázsmár erődtemplomát, a barcarozsnyói parasztvárat valamint a Draculáról híressé vált törcsvári kastélyt tekintettük meg. A második két napi szállásunk Négyfaluban volt a Barcasági Csángó Alapítvány vendégházában.

A negyedik napon Brassóban nevezetességeivel ismerkedtünk. Sajnos a délelőtti eső kellemetlen  volt, de az élményeket nem befolyásolta. Délután elállt az eső és a Cenkről már felülről csodálhattuk meg a koronavárost.

Május 17-e a hazautazás napja volt. Rövid pihenőket tartva, este érkeztünk haza Szolnokra a diákok kísérő tanárokkal, Somogyi Tamással, Kiss Bélával és Szabó Jusztinával.

Remélhetőleg mindenki maradandó élményekkel gazdagodott.

Somogyi Tamás
projektvezető

 

#Határtalanul!