Határtalanul! 2019 (HAT-19-02-00142)

2020-05-15

2020. március 9 – 13.

A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium XI. B osztálya a Határtalanul! program keretében 2020. március 9 - 13. között látogatott hozzánk. Az első nap hosszú, több mint 12 órás utazással telt. A gimnáziumba való érkezésük után pizzavacsorával és üdítővel vendégeltük meg őket.

A második nap délelőttje a Bagolyvár Vadasparkban telt, amely 2007-ben nyitotta meg kapuit a NEFAG Zrt. Szolnoki Erdészetének területén, gyönyörű erdei környezetben. A jellegzetes alföldi táj és a változatos élőhelyek – a Tisza és Zagyva folyókat kísérő puhafás ligeterdők, magas ártéri keményfaligetek, ültetett erdők, erdősávok, facsoportok, puszták, legelők – szomszédságában elhelyezkedő vadaspark kiváló lehetőségeket biztosít a bemutatott állatok személyes megismerésére, velük való közvetlen találkozásra. A Bagolyvár Vadasparkba látogatók, a kicsiktől a felnőttekig saját élményeik alapján ismerkedhetnek meg az Alföld vadfajaival, házi- és háziasított állataival. Az árnyékot adó fák alatt lehetőség nyílik az állatok viselkedésének megfigyelésére természetes környezetükben, az állatsimogatóban közvetlen testközelből is. A vadaspark területén található egy erdei kis-tó, ennek élővilágával és jelentőségével tájékoztató tábla foglalkozik. Látványetetéssel zártuk a programot.

A délután bowlingpályán telt mindenki örömére. Az esti program pedig közös mozizással zárult.

A harmadik napot a kétpói Almásy Kastély Rendezvényházban töltöttük. Megérkezésünkkor alkoholmentes koktéllal fogadtak minket. Néptánc műsorral folytatódott a program. Ebéd után a program a betyárvilág és fegyvereinek bemutatása, bűvész trükkökkel fűszerezve zárult.

A negyedik napot a gödöllői Grassalkovich-kastélyban töltöttük, amely a város belterületén található, ez Magyarország egyik legnagyobb barokk kastélya. Szerencsére a kastély még nyitva volt a koronavírus járvány előtt.

Március 13-a a hazautazás napja volt, de előtte március 15-i ünnepre készült koszorújukat a biztonság miatt én helyeztem el.

Rövid pihenőket tartva, a határon problémamentesen átjutva este érkeztek haza Csíkszerdára.

Somogyi Tamás
projektvezető